Huovutetut tossut

Tehtyäni kymmenkunta vuotta ja yli tuhat paria näitä huovutettuja tossuja, olen nyt päättänyt, että teen enää langat loppuun ja uusia hahtuvia en osta… uskoo ken tahtoo 😀

Joten nyt voin hyvillä mielin antaa ilon kiertää ja neulovan kansan tehdä näitä ihanasti jalkaan istuvia tossuja omiin tarpeisiinsa.

Tarvikkeet

 • 150 g Pirtin kehräämön hahtuvaa kaksinkertaisena (riittää kokoon 45 saakka)
 • numeron 8 pyöröpuikko (tai pitkät puikot) ja sukkapuikot
 • HUOM, älä säikähdä, tossut ovat ennen huovutusta noin puolitoistakertaiset huovutettuun lopputulokseen, esim. tossukoko 38 on 38 cm kantapäästä kärkeen ennen huovutusta.

Tossun neulominen

Tämä ohje on koolle 36-38-40-42-44-46, ja ihan oikeasti se koko on vain arvaus… jokainen väri kutistuu eri tavalla. Nykyään teen aina muutamaa kokoa suuremman, kuin mitä tavoittelen. Jotenkin koneeni kutistaa enemmän kuin ennen.

Luo 36-38-40-42-44-44 silmukkaa pyöröpuikolle (tai pitkälle puikolle). Tee aina oikein -neuletta edestakaisin 4-6-6-6-6-6 kerrosta (syntyy 3-4-4-4-4-4 ”aina oikein -raitaa”). Kerroksen ensimmäinen silmukka nostetaan neulomatta oikein (reunaan syntyy nypy). Seuraavat 6-8-8-8-8-8 kerrosta tee keskimmäisillä silmukoilla sileää neuletta (oikealla oikein, nurjalla nurin), paitsi reunoissa 4 silmukkaa aina oikein neuleella.

Kantapää tehdään siten, että reunoille jätetään lepäämään silmukoita. Siis tarkemmin: Neulo oikealla puolella 27-29-30-32-33-34 silmukkaa, käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka ja neulo nurin 17-19-19-21-21-23 silmukkaa (yhteensä 18-20-20-22-22-24), käännä työ, nosta yksi neulomatta, neulo 16-18-18-20-20-22 (yhteensä 17-19-19-21-21-23), käännä työ ja joka kerroksella neulo yksi silmukka vähemmän kuin edellisellä kerroksella, kunnes jäljellä on 6 silmukkaa nurjalla puolella. Nyt alkaa leventäminen. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo loput puikolla olevat 5 ja tee silmukan lisäys siten että ensin nosta silmukoiden välistä lanka, joka neulotaan yhteen lisättävän silmukan kanssa. Nostolanka otetaan samalta kerrokselta kuin lisättävä silmukka, jotta se kiristäisi lisättävää silmukkaa, täten ei tule reikää kantapään sivuun. Työn oikealla puolella neulo silmukoiden takareunat yhteen, nurjalla etureunat, niin saat samanlaiset työn molemmille puolille.

Tässä kuvasarjassa näkyy, kuinka tämä silmukan lisäys ja kavennus tehdään, jotta siihen kohtaan ei jäisi isoa reikää.

Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 ja taas nosta lanka ja neulo lisättävän silmukan kanssa nurin yhteen. Näin jatketaan, kunnes oikealla puolella olisi 19-21-21-23-23-25 silmukkaa, kudotaankin kerros loppuun oikeaa silmukkaa (yhteensä 29 silmukkaa). Seuraavalla nurjalla kerroksella kudotaan ensimmäiset neljä taas oikein, keskellä kaikki nurin, tehdään se viimeinen silmukannosto 30 nurin ja viimeiset 4 silmukkaa oikein. Jatka halkiokerroksia 6-8-8-8-8-10 kerroksen ajan.

Siirrytään tasoneuleesta sukkapuikoille pyöröneuleeseen.  Neulo ensimmäiselle puikolle 5-6-6-6-7-7  silmukkaa, toiselle ja kolmannelle 13-13-14-15-15-15 silmukkaa, viimeiselle 4-5-5-5-6-6 ja viimeinen silmukka neulotaan ensimmäisen puikon ensimmäisen silmukan kanssa yhteen. Kudo se puikko loppuun. Työssä on siis kiinni 3 sukkapuikkoa. Neulotaan 26-28-30-32-34-34 kerrosta sileää neuletta.

Teräkavennukset tehdään kahdella alapuolen puikolla. Kavenna siis kummallakin alapuolen puikolla vähän sikin sokin siellä täällä (alussa, keskellä tai lopussa) 5-5-6-7-7-7 kerroksen aika kutomalla aina kaksi silmukkaa yhteen. Näin katoaa joka kerroksella 2 silmukkaa, yhteensä 10-10-12-14-14-14.

Tässä kohtaa alapuikoilla on 8 silmukkaa, yläpuikolla 9-11-11-11-13-13 silmukkaa. Jaa yläpuikko kahdelle puikolle (nyt työssä 4 sukkapuikkoa).

Kavennukset jatkuvat vielä kolmella kerroksella, ensin alapuikkojen 1. ja 2. silmukka yhteen ja samalla kerroksella 5. ja 6. silmukka yhteen.

Toisella kerroksella 2. ja 3. silmukka yhteen ja 5. ja 6. silmukka yhteen.

Viimeisellä kerroksella otetaan yläpuikoilta 1 silmukka alapuikoille ja neulotaan 1. ja 2. yhteen, samoin 4. ja 5. yhteen.

Päättely. Siirrä silmukat kahdelle puikolle siten, että oikea yläpuikko ja alapuikko kerätään yhdelle ja vasen yläpuikko ja alapuikko toiselle. Jäljittele neulalla silmukoita ompelemalla vuoroin molemmilta puikoilta. HUOM. Hahtuvalankaan pitää tehdä kierteet neulaa pyörittämällä, muuten se ei kestä ompelua.

Huovuta pesukoneessa 40 asteen kirjopesuohjelmalla. Laitan itse 8-10 paria samaan pyykkiin, mutta toki sen voi tehdä myös muun pyykin seassa, villanöyhtää tulee melkoisesti muihin vaatteisiin/pyyhkeisiin. Koneen nukkasihti kannattaa tyhjentää tämän jälkeen. Rintaliivien pesupussi? Voisi kokeilla, jos ehkäisisi nukan kertymistä muualle.

Pesun jälkeen syntynyt pallo kosteana muotoillaan tossun muotoiseksi käsin muokkaamalla. Itse käytän tässä apuna  lestejä, mutta myös tulevan käyttäjän jalka käy tähän tarkoitukseen hyvin.

Muutama kommentti

 • Eri väriset villat kutistuvat huovuttaessa erilailla, joten koot ovat suuntaa-antavia.
 • Myös eri pesukoneilla saa erilaiset huovutustulokset jopa samasta väristä.
 • Eri pesuaineet kutistavat eri tavalla. Viimeksi pettymyksen tuotti hellävarainen nestepesuaine.
 • Eurooppalaiset kengännumerot on määritelty seuraavasti: kengännumero on jalanpituus jaettuna 1,5:llä.
 • Voit kokeilla muitakin lankoja, tee kuitenkin ensin kutistumistesti. Tämä ohje on noin kolmanneksensa kutistuvalle langalle.

Onnea ja iloa tossujen neulontaan!

6 Comments
 • Teija Knuts

  11 marraskuun, 2020 at 11:08 Vastaa

  Hei!

  Löysin ohjeesi huovutettuun sukkaan kun etsin tapaa kutoa eri tavalla kuin perinteisesti. Olen iloisesti yllättynyt sivustosta, paljon hyviä ideoita kädentaito alalta. Palataan huovutettavan sukkaan. Tätä en ymmärrä:
  “Tässä kohtaa alapuikoilla on 8 silmukkaa, yläpuikolla 9-11-11-11-13-13 silmukkaa. Jaa yläpuikko kahdelle puikolle (nyt työssä 4 sukkapuikkoa). (Tämä ohje on ok)

  Kavennukset jatkuvat vielä kolmella kerroksella, ensin alapuikkojen 1. ja 2. silmukka yhteen ja samalla kerroksella 5. ja 6. silmukka yhteen.

  Toisella kerroksella 2. ja 3. silmukka yhteen ja 5. ja 6. silmukka yhteen.

  Viimeisellä kerroksella otetaan yläpuikoilta 1 silmukka alapuikoille ja neulotaan 1. ja 2. yhteen, samoin 4. ja 5. yhteen.

  { siis mitä? Tehdäänkö kaikki kavennukset alapuolen ensimmäisellä puikolla? Onko se pikkuvarvasta varten ja peilikuvana toinen sukka? Silmukoita yläpuolella 12 ja alapuolella 11s.

  • Päivi

   11 marraskuun, 2020 at 11:42 Vastaa

   Kiva, että löysit sivustoni ja ohjeen ja iloa postauksistani on sinulle ollut <3

   Kavennuksista: Juu, yhtä silmukkaa (sitä viimeistä) lukuunottamatta kaikki kavennukset tehdään alapuikoilla, eli pohjan puolella. Sillai saadaan tuo kippurakärki syntymään, kun siihen jää nurkka, joka jalkaan laitettaessa nousee kippuraan.

   Itse olen käyttänyt kuivatuksessa Karkun supikaslestejä, minulla on niitä koot 36, 37, 38, 39, 40, 40, 42 ja 44. Olen valmis niistä luopumaan, joten jos niiden ostaminen noin puoleen hintaan kiinnostaa, laita spostiin viesti.

   Toivottavasti tämä lisäohje valaisi, työn iloa!

 • Ilse

  10 tammikuun, 2022 at 22:00 Vastaa

  Hei
  Oli liian vaikea ohje ensikertalaiselle. Kun siirryin tasoouikoilta sukkapuikoille koossa 46, minulle jä vielä tasopuikolle 17 silmukkaa, joille en ymmärtänyt tehdä mitään.
  Täytynee siis purkaa ja siirtyä perinteiseen sukkamalliin. 🙁

  • Päivi

   26 tammikuun, 2022 at 14:54 Vastaa

   No voi harmi!
   Olisikohan se se kohta, jossa ne päätellään puoliksi yhteen silmukoita jäljittelemällä. Tai jos jäljittely on liian vaikeaa, niin sitten päätä silmukat ja ompele ne ihan saumalla yhteen. Varpaat pysyvät lämpimänä, vaikka päättelisi ihan perinteisestikin. Tuo minun päättely antaa vaan tuon kipparakärjen. 😀

 • Tumpelo

  2 joulukuun, 2022 at 23:46 Vastaa

  Ihanat töppöset, kiitos ohjesta ❤️

  Voi apua. Joululahjatöppöset on minulla nyt puikoilla ja nyt ei ymmärrä. Mitä tämä tarkoittaa “Näin jatketaan, kunnes oikealla puolella olisi 19-21-21-23-23-25 silmukkaa, kudotaankin kerros loppuun oikeaa silmukkaa (yhteensä 29 silmukkaa). Seuraavalla nurjalla kerroksella kudotaan ensimmäiset neljä taas oikein, keskellä kaikki nurin, tehdään se viimeinen silmukannosto 30 nurin ja viimeiset 4 silmukkaa oikein. Jatka halkiokerroksia 6-8-8-8-8-10 kerroksen ajan”? Kunnes oikealla pu8lella olisi 23 silmukkaa? Minä en ole saanut puikon kokonaissilmämäärää tipoumaan 29 silmukkaan 🙉 Jotakin menee nyt pieleen…pyöröneuleeseen siirtyessä silmukouta on kuitenkin 43 koossa 43?

  • Päivi

   29 joulukuun, 2022 at 17:30 Vastaa

   Tähänkin vastailin jo puhelinyhteydessä. Taisi tossut onnistua 😀

Post a Comment