Lasitteet

ovat alusta saakka olleet suuri ihastuksen kohde ja olen halunnut oppia niistä kaiken mahdollisen. Niinpä olen testannut lukuisia lasitteita, sekä lasitepohjia eri lämpötiloihin että värjäävien oksidien ja polton vaikutusta niihin. Kemia ja luvut ovat aina olleet ystäviäni, joten en kokenut lasitteiden teoriaa koskaan vaikeaksi. Toisaalta, mitä enemmän testaan, sitä paremmin ymmärrän, että teoria on vain teoriaa, vasta testipoltto paljastaa lasitteen todellisen luonteen.

Lasitekemian kursseilla olen opettanut lasitteiden koostumusta ja kurssilaisten kanssa olemme ryhmätyönä tehneet kullekin koepalat 6-12 lasitteesta ns. kolmiotesteinä. Mutta tämä ei tuntunut aivan riittävältä, joten tein eniten käyttämistäni lasitteista myös kuusikolmiot, joissa samalla kertaa saadaan kuuden värioksidin lineaarikombinaatiot toistensa kanssa ja lisäksi monen oksidin sekoituksia.

Oma pajani on pieni, vain 20 m2, joten sinne ei oikein edes työharjoittelijaa mahdu, saati sitten kurssillista opiskelijoita. Olen kuitenkin kursseja lasitteista pitänyt ympäri Suomea. Jos keramiikkapiirinne haluaa syventyä hieman paremmin lasitteisiin, ottakaa yhteyttä.

Nyt olen päättänyt julkaista kaiken sen, minkä olen testannut tai mitä kursseillani on testattu. Koska työ on valtava ja joudun tätä varten suurentamaan sivuston levytilaa, kerään kulut kattaakseni 10 euron sisäänpääsymaksun. Tällä rahalla pääsee sähköpostilistalle, jolle ilmoitan, kun sivuston salasanan vaihdan. Jos haluat mukaan, tulee sinun toimia seuraavasti: lähetä sähköpostiini viesti siitä sähköpostiosoitteesta, johon salasanaviestit haluat, niin lähetän ensin maksulinkin ja suorituksen saatuani salasanan.

Tämä on linkki lasitereseptisivustolle