Lasitteet

ovat alusta saakka olleet suuri ihastuksen kohde ja olen halunnut oppia niistä kaiken mahdollisen. Niinpä olen testannut lukuisia lasitteita, sekä lasitepohjia eri lämpötiloihin että värjäävien oksidien ja polton vaikutusta niihin. Kemia ja luvut ovat aina olleet ystäviäni, joten en kokenut lasitteiden teoriaa koskaan vaikeaksi. Toisaalta, mitä enemmän testaan, sitä paremmin ymmärrän, että teoria on vain teoriaa, vasta testipoltto paljastaa lasitteen todellisen luonteen.

Lasitekemian kursseilla olen opettanut lasitteiden koostumusta ja kurssilaisten kanssa olemme ryhmätyönä tehneet kullekin koepalat 6-12 lasitteesta ns. kolmiotesteinä. Mutta tämä ei tuntunut aivan riittävältä, joten tein eniten käyttämistäni lasitteista myös kuusikolmiot, joissa samalla kertaa saadaan kuuden värioksidin lineaarikombinaatiot toistensa kanssa ja lisäksi monen oksidin sekoituksia.

Oma pajani on pieni, vain 20 m2, joten sinne ei oikein edes työharjoittelijaa mahdu, saati sitten kurssillista opiskelijoita. Olen kuitenkin kursseja lasitteista pitänyt ympäri Suomea. Jos keramiikkapiirinne haluaa syventyä hieman paremmin lasitteisiin, ottakaa yhteyttä.