Kynttilän tekoa kierrättämällä

Hieman on ollut hiljaista täällä blogipuolella, johtuu pääasiallisesti siitä, että elämässäni ei todellakaan ole ollut hiljaista. Koitan päivittää, mitä kaikkea on tullut tehtyä. Ja tietysti aloitan siitä viimeisimmästä, viikonlopun kynttilänjämien oikeiksi kynttilöiksi muuttamisesta.

Tätä olen tehnyt ihan pikkutytöstä saakka. Ensin isän kanssa ja sittemmin opiskeluaikana kavereiden kanssa. Edelleen noin kerran vuodessa teen kaikista kynttilänjämistä milloin minkäkin värisiä kynttilöitä.

Ja tämä on TÄRKEÄÄ tehdä! Koska kynttilän valmistuksessa käytetty parafiini ja steariini ovat öljytuotteita, niin tottakai käytän ne niin loppuun, kuin vain turvallisesti saatan. Ne ihan jämät käytän sytykeruusuihin. Niissä ei juurikaan ole väliä, minkä väristä se jämä on, kun kerran pesään lentävät. 😀

Tällä kertaa oli hieman pidempi tauko, joten värejäkin oli ehtinyt kertyä lajiteltavaksi saakka. Ne jos laittaa kaikki sekaisin, niin saa aika kamalan väristä rusehtavaa mömmöä. Joten kannattaa ensin lajitella väreittäin ja vasta sitten sulatella pienemmissä erissä.

Ja tällä kertaa oli erityisen jännittävää, koska olin saanut (roskiksesta) uusia muotteja! Ensinnäkin, kaverini Taava oli maistattamassa ihmisille glögiä toissajoulun alla. Hänen roskiksestaan sain kasan tuollaisia snapsulasin kokoisia muotteja. Hieman jännitti, onko se muotti okei, koska siellä on sisällä muutama tukiseinä. Mutta niistä ei ollut haittaa ja tein noin 150 lyhtykynttilää näillä muoteilla.

Ja tämän toisen uuden muotin löysin Sastamalan vanhan kirjan päiviltä muutaman viikon takaa. Kahvilassa tarjoilivat sellaista juustokakun tyyppistä leivonnaista näistä astioista. Omat laitoin heti kassiin, mutta kohta uskalsin kysyä, josko saisin muutaman lisää. Iloinen edeskäypä laittoi hanskat käteen ja palvelualttiisti itse sukelsi sinne roskikseen noukkimaan minulle muotit. Ja nyt harmittaa vain se, että pyysin vain kymmenen! Nuo nimittäin toimivat loistavasti sekä kynttilänvalutilanteessa, että poltettaessa.

Mitään värejä en näihin käyttänyt, värit ovat kynttilänjämistä.

Aiemmin olen käyttänyt shampanjalaseja ja viinilaseja (tuossa kuvassa näkyykin) ja viinilaseista tein nytkin. Jugurttipurkit. Maitotölkit. Mitä nyt mieleen juolahtaa. Siitä munakennosta, jossa on pyöreät kupit, tulee kivoja kellukynttilöitä. Niihin tarvitsee jäykistetyn sydänlangan. Tärkeintä on kuitenkin KIERRÄTYS hyvään käyttöön 😀

Näissä kynttilöissä tähän käyttöön uhratun emalikattilan ja irtolieden lisäksi tarvitsin kynttilälankaa (sitä olen muuten saanut ihan pilvin pimein, joten jos sinulla on käyttöä, annan mielelläni muutaman nyytin eteenpäin), dremelin, jolla porasin reiät näihin uusiin muotteihin, tikun, johon sidoin kynttilälangan ja jeesus-teippiä pohjan puolelle (kokeilin ensimmäistä kertaa ja toimi hyvin vuotojen ehkäisijänä, kun koko langanpätkä on teipin sisällä).
Ja mikä on parempi aika tehdä valoa talven pimeille illoille, kuin kesäinen päivä ulkosalla. Ei tarvitse välittää siitä sotkusta, joka joka tapauksessa tulee sisätiloissa! Ne on sitä paitsi hienoja kynttilöitä, vai mitä!

No Comments

Post a Comment