Kangasneule

Muutamaan otteeseen on tullut mieleen, että voisin jonkun käsityöasian laittaa jakoon muillekin. Ja samalla talteen itselleni 😀 Kangasneuletta neuvoin Vanhan ylioppilastalon (Helsinki) joulumyyjäisissä muutamalle ja jollekin taisin jopa luvata, että laitetaan ohje nettiin. Joten tässä lähtee blogineitsyys! Katsotaan, mitä muuta tänne tulee kirjoiteltua. ☺

Tämän ohjeen löysin jokunen vuosi sitten sellaisista keltaisista neuleohjekansioista jostain 80-luvulta. Ohje oli tekniikkakorteilla nimellä kangasneule. Valitsin kolmivärisen kangasneuleen ja lähdin sitä soveltamaan.

Itse ohje on äärimmäisen helppo. Valitse kuitenkin puikoksi käsialasta riippuen normaalia paksummat puikot, muuten tulee ihan peltiä.

Kullakin kerroksella on vain yksi lanka, jolla neulotaan. Jos on kolme väriä, kutakin väriä neulotaan yksi kerros vuorollaan.

Ja toistettavia kerroksia on vain kaksi.
1. krs. Parittomat silmukat neulotaan, parilliset nostetaan neulomatta niin, että lanka kulkee työn edessä.
2. krs. Parilliset silmukat neulotaan, parittomat nostetaan neulomatta niin, että lanka kulkee työn edessä.

Tämän näköistä tulee kolmella eri värillä, yksi kerros kullakin vuorollaan.

Itse kuitenkin olen yksinkertaisen ystävä, joten käytin ensi alkuun vain kahta väriä. “Pohjavärillä” kaksi kerrosta peräkkäin ja sillä toisella yksi kerros. Pinta tuli mukavasti rauhallisemmaksi ja siellä näkyy ikään kuin tähtiä.
Nyt joulun välipäiville olin laittanut loput 7veikan paksuiset tuhoamislistalle, ja päädyin tekemään kokeiluja. Tuossa raidallisuudessa on jotain hauskaa, jotain uutta, ja siihen sai kulumaan pieniä sykkyröitä. Kuvio syntyy, kun värejä vaihtaa seuraavasti kerroksittain: MVMM VMVV MVMM VMVV jne.
Olen tykännyt tehdä tästä tumppuja, koska itse neulos on tiiviimpää kuin edes kahdella värillä tehty kuvioneule. Eli on melkoisen tuulenpitävä. Kuitenkin se on kangasmaisempi kuin neulos yleensä, pitää muotonsa venyttäessä. Ja silti taipuisa (jos vaan muisti ottaa ne hieman paksummat puikot) ja miellyttävä pitää kädessä.
Voisin kuvitella tämän neuleen olevan aivan loistava isompanakin vaatteena. Vaan nyt mieluisia hetkiä kaikille puikkojen parissa ja ihanaa alkavaa vuotta!
PS. Ja muokkauksena piti lisätä kuva valmiista tumpuista. Jos vaikka siitä vähän näkisi, kuinka peukalokiilaa voi tehdä tähän neuleeseen.
Tags:
2 Comments
 • Terhi

  1 marraskuun, 2018 at 15:07 Vastaa

  Siis ohje näyttää olevan vain yhteen suuntaan eli aina oikein neulottaessa. Edestakaisin neulottaessa täysyy soveltaa eikä joka kerrosta voi neuloa eri langalla -vai ymmärisnkö väärin?

  • Päivi

   1 marraskuun, 2018 at 20:07 Vastaa

   Ihan oikein ymmärsit. Tämä ohje on suljettuun neuleeseen, eli esimerkiksi tumpuille. Edestakaisin lähtisin tekemään kuin mattoa, kolmella kerällä, ja vaihtaa aina lankaa reunassa. Joka kerroksella nostetaan joka toinen niin, että lanka kulkee työn oikealla puolella. On ihan helppo soveltaa sinnekin.
   Ostin juuri toissa viikolla kirjan, Minervan kustantaman “Neulo nostetuin silmukoin” ISBN 978-952-312-253-6. Siinä näytti olevan kangasneuleen ohje sivulla 78. Näin ne monet vanhat tekniikat palaavat uudelleen!

Post a Comment