Laskutikun käyttäminen neulomisen apuvälineenä

Tästä asiasta olen jo pitkään luvannut kirjoittaa. Käytän neuloessani koko ajan laskutikkua, kun neulon jostain ohjeesta ja jostain syystä ohjeen silmukoiden määrä ei täsmää siihen, mitä olen tekemässä. Syy voi olla siinä, että haluan eri koon kuin mikä ohjeessa on neuvottu tai haluan käyttää eri lankaa tai erikokoista puikkoa ja siksi ei täsmää neuletiheyteni ohjeen neuletiheyteen.

Mutta asiaan. Moni ei edes tiedä, miltä laskutikku näyttää. Minun ikäluokkani sai opetella sen käytön muistaakseni oppikoulun 3. luokalla. Eli noin 13-vuotiaana. Joten ei se voi olla liian monimutkaista 😀
Laskutikkuja on erilaisia, tässä muutama kuvassa.

Oma lempparini on tuo pyöreä, joita uskon edelleenkin saavan ostaa netistä. En tosin tähän mitään linkkiä osaa laittaa, että vinkatkaapa, jos sellainen on. Kovasti ihmettelen, jos tuollaisia pyöreitä yksinkertaistettuja ei olisi tehty neulojien tarpeisiin, minun silmiini sellaisia ei ole näkynyt. Nuo suorat ovat yleisempiä, siksi neuvon sille ja tuohon pyöreään verrattuna oikeastaan ainoa ero on se, että asteikko jatkuu automaattisesti 1 ja 10 ohitse.

Tuolla laskutikun vasemmassa reunassa näkyy rivien otsikot. Kaikissa laskutikuissa se tarvitsemamme on rivit C ja D. Kaikki muu on neulomisen kannalta tarpeetonta tai sitten en vain ole keksinyt, mihin sen voisi hyödyntää.

Ohjeen koko senttimetreinä vastaa haluttua, mutta lanka/puikko/käsiala aiheuttaa sen, että neuletiheys ei vastaa ohjeen neuletiheyttä

Tämä on varmaankin se yleisin, missä laskutikkua tarvitsen. Mallitilkku on siis tehtävä aina, jos haluaa isosta purkamisesta edes joskus välttyä. Neuletiheys on ohjeissa selitetty niin, että esim 18 silmukkaa / 10 cm leveydelle (ja 24 kerrosta / 10 cm korkeudelle). Harvemmin tarvitsen tuota korkeuslukua, sen hoidan useimmiten mittanauhalla.
Mittaan omasta mallitilkustani, että 10 cm matkalle mahtuukin 21 silmukkaa. Asetan laskutikussa päällekkäin 18 ja 21 (eli 1,8 ja 2,1, koska laskutikuissa suuruusluokka pitää itse päätellä ja siirtää pilkku oikeaan paikkaan). Nyt kaikki ohjeen luvut ovat olemassa ylemmällä C-rivillä ja alemmalla D-rivillä on minun käsialaani vastaavat luvut.
ESIM. Jos ohje sanoo, että luo 68 silmukkaa, katson luvun 68 kohdalta, montako minun pitää luoda. Luvun 68 alla on luku 79, joten luon 79.
ESIM. Ohjeessa neuvotaan lisäämään 12 silmukkaa tasaisin välein. D-sarakkeessa on siinä luku 14, joten noudatan sitä.

Tottakai tämän voi tehdä laskimella kuten kaikki verrannon ratkaisut, laskutikku vaan antaa vastauksen niin paljon helpommin 😀

Ohjeen neuletiheys vastaa omaani, mutta koko senttimetreinä ei vastaa haluttua

Tämä on se toiseksi yleisin, missä laskutikun otan käyttöön. Tällä kertaa laitankin ylemmälle sarakkeelle silmukoiden lukumäärän neuletiheydestä ja sen kohdalle alemmalle sarakkeelle 1 tai 10.
Käytetään edelleen esimerkkinä tuota 18 silmukkaa / 10 cm.

Jos haluan luoda 45 cm leveän kappaleen, nähdään ensimmäisessä kuvasta, että luvun 45 päällä on 81. Siis luon 81 silmukkaa. Kun haluamani kappaleleveys onkin 70 cm, ei sitä näe niin, että 18 ja 1 ovat päällekkäin. Silloin siirrän 18 ja 10 päällekkäin ja luen 70 cm kohdalta silmukkamääräksi 126 silmukkaa. Edelleen täytyy osata päättää se, että tarkoittaako tuo nyt lukua 12,6 vai 126 vai 1260 vai 12600. Mutta neulomisessa suuruusluokat on yleensä helppo tajuta ilman ylimääräistä ajatusta.

Muita konsteja ja yleisiä ohjeita

Laskutikku toimii oikeastaan kaikissa niissä tilanteissa, missä kaksi asiaa ovat verrannolliset. Neulottaessa yleensä suoraan verrannolliset. Tärkeää on lukea samaa riviä samalle asialle. Voit vaikka teipata sanat “ohje” ja “oma” tai “sentit” ja “silmukat” laskutikun päähän kiinni.

Joskus laskutikkujen kielet (se keskellä oleva liikkuva osa) ovat aikojen saatossa löystyneet. Silloin voisi vaikka palalla maalarinteippiä varmistaa, ettei laskutikun kieli liiku omia aikojaan paikaltaan pois.

Tuota pyöreää laskutikkua siis käytetään ihan samalla tavalla, mutta sen kanssa ei tule niitä tilanteita, että ei yltäisi lukea jotain tietoa, kuten edellisessa kuvaparissa kävi.

VINKKI SILMUKOIDEN LUOMISEEN
Jotenkin automaattisesti sitä laskee kahteenkymmeneen, mutta sitten kun pitää luoda 244 silmukkaa, niin menee aina jossain kohtaa sekaisin. Nykyisin luon sen 20, siirrän laskutikun hahloa 20 eteenpäin, luon 20 siirrän laskutikun hahloa eteenpäin, jne. kunnes on haluttu silmukkamäärä luotu. Vielä ei kertaakaan ole mennyt laskut sekaisin tällaisella toiminnalla.

Ja nyt leikkimään sillä laskutikulla! Muuten se ei tule koskaan hanskaan. Ensi alkuun voi toki tarkastella saamiaan lukuja laskimella, mutta kun varmuutta tulee lisää, on tämä ihan lyömätön meininki!

Mummoloiden vinteiltä niitä vanhoja laskutikkuja vielä löytyy ja torissa näytti olevan nytkin muutama tyrkyllä.

Onko sinulla joku laskutikkukonsti, jonka tässä unohdin? Laitapa kommenttia <3

2 Comments
 • punanen

  10 helmikuun, 2022 at 22:54 Vastaa

  Vau! Valaisevin neulekirjoitus hetkeen yhtään mistään. Ja päädyin tänne googlaamalla minkä näköinen on laskutikku kun äiti alkoi aiheesta puhua. Nyt tuli kova tarve hankkia laskutikku, taidan kysyä ensin tekniikan alalla työskenneeltä isältäni, jotenkin sellainen mielikuva että olisin joskus hänellä tälläisen nähnyt.
  Kiitos!

  • Päivi

   11 helmikuun, 2022 at 14:03 Vastaa

   Olipas ihana palaute! Kiitos!
   Ja jos sattumalta isältäsi löytyy se pyöreä laskukiekko, se on kaiken parhain, kun ei tarvitse siirtää 1-10 kohdalla. Nyt kuulin, että neulojille on joku tehnyt omaa laskukiekkoa, jossa turhat luvut puuttuvat, sekin on varmasti oikein hyvä!
   Vaan ennakkoluulottomasti kokeilemaan, omaani käytän ihan koko ajan. Viimeksi neuloessani Niinan ystävänpäiväsukkia hieman runsaammille jaloilleni 😀

Post a Comment